O društvu
Šahovsko društvo Savinjčan Šempeter
Rimska cesta 80
3311 Šempeter v Savinjski dolini

Predsednik: Jože Peternel
Telefon: 031-719-123 strucl.bojana@gmail.com


Šahovsko društvo Savinjčan Šempeter je bilo ustanovljeno 12.10.1948 iz šahovskih sekcij Šempeter, Prebold, Gomilsko, Braslovče in Polzela. V času ustanovitve društva je v Savinjski dolini ter tudi Celju z okolico vladalo ogromno zanimanje za šah. Tako je bilo društvo pobudnik in organizator prireditve ŽIVI ŠAH na prostem v Šempetru. Partija šaha je bila odigrana z živimi konji, ljudje - figure pa so bili preoblečeni v kostume.

Prvi predsednik društva je bil Kuhar Ivo. Nasledil ga je odličen šahist Skok Stanko. Predsedniki, ki so si sledili so bili še Zupanc Rudi st. ter Vošnjak Janko. Leta 2000 prevzame predsedovanje današnji predsednik Peternel Jožef.

Šahisti ŠD Savinjčan so večkrat s svojo dobro igro presenečali ekipe  in igralce celjskega, velenjskega, zasavskega, mariborskega in tudi ljubljanskega področja. Šahovsko društvo Savinjčan Šempeter je vsakoletni organizator petih odprtih hitropoteznih turnirjev. Društvo pomaga pri pripravi upokojenskih, invalidskih, vojno veteranskih šahovskih turnirjev v Savinjski dolini.

Predsednik društva Peternel Jožef je odmevne rezultate dosegal že od leta 1972 dalje, kot mentor za osnovnošolski šah. Njegovi učenci so krojili sam vrh slovenskega šaha med ekipami kot tudi posamezno. V preteklosti je šah poučeval na OŠ Šempeter in OŠ Prebold. Trenutno poučuje učence na OŠ Petrovče, ki že dosegajo imenitne rezultate na močnih turnirjih, področnih in državnih prvenstvih.

Šahovsko društvo Savinjčan Šempeter se bo tudi v prihodnje trudilo biti eden glavnih organizatorjev vzgoje in tekmovanj OŠ šaha v Savinjski dolini in širše.