sobota, 16. september 2017

Evropsko prvenstvo v Romuniji bo ostalo v lepem spominu!

Za nami je pravkar končano evropsko prvenstvo, ki je potekalo v romunskem črnomorskem letovišču Mamaia. Priznati moramo, da nas je mestece s svojo očarljivostjo, pozitivno presenetilo. Kar se tiče same organizacije prvenstva nimamo prav nobenih pripomb. Vse je bilo tako kot mora biti že od samega letališča v Bukarešti dalje. Organizator nas je nastanil v lepih hotelih slabih 10km vstran od igralnih dvoran. Dnevno smo se vozili v igralno dvorano in nazaj organizirano z avtobusi. Igralna dvorana je bila primerna za igro, dovolj svetla, zračna in ne prevroča. Temperature so se namreč v času prvenstva vseskozi gibale med 25 ter 30 stopinj. Starši smo od začetka iger naprej čakali otroke pred dvorano, vstop nam namreč  ni bil dovoljen. Družno smo navijali za naše reprezentante, jih skupaj tolažili ob porazih in si dajali petke ob zmagah.


Med reprezentanti se je prvič znašel tudi naš mladi up Matic Nareks. Nastopil je v konkurenci fantov do dvanajst let, leto dni mlajši od velike večine nastopajočih. Odlično se je boril in zelo dobro zastopal domovino med 137 igralci. Žreb mu je po večini namenjal nasprotnike iz tako imenovanega vzhodnega bloka. Dvakrat mu je žreb namenil belorusa, enkrat ukrajinca, enkrat rusa ter kar trikrat romune. Odigral je še z nemcem ter z norvežanom.


Kljub težkim nasprotnikom je Maticu uspel dober turnir. Končal je kar nekaj mest višje, kot je bil v začetku postavljen. Končna uvrstitev v zlati sredini je tako odličen rezultat. Veseli dejstvo, da je turnir končal s pozitivnim pripisom ELO točk. Povprečni rating turnirja je bil namreč kar 100 točk višji od tistega, ki ga ima Matic trenutno. To pa pomeni, da se je že zmožen kosati tudi z mnogo boljšimi od sebe. 

Odločitev, da se Matic udeleži prvenstva je bila torej prava in premišljena. Romunija nam bo ostala v lepem spominu, izkušnje za delo naprej pa neprecenljive.